Sainik School Admission | Post Matric Scholarship Online    E-Shram Card Online | PFMS Scholarship Status    Voter List Download | CTET Online Form 2021    UPSC Calender Download | NSP Scholarship Online    राशन कार्ड ऑनलाइन बिहार | Inter Direct Admission 2021

Indian BioEnergy विभिन्न पदों के लिए आवेदन आमंत्रित किए गए हैं

Indian BioEnergy: Indian Uttar Pradesh Indian bio-energy Uttar Pradesh has invited applications for various posts: Interested candidates can apply for the following posts, but here I would like to advise all the candidates before filling any application form. Please confirm with and take full information about it.

उत्तर प्रदेश Indian bio-energy उत्तर प्रदेश की तरफ से विभिन्न पदों के लिए आवेदन आमंत्रित किए गए हैं इच्छुक उम्मीदवार निम्नलिखित पदों के लिए आवेदन दे सकते हैं यहां पर में सभी अभ्यर्थियों को यह सलाह देना चाहूंगा कोई भी आवेदन भरने से पहले उसकी आधिकारिक रूप से पुष्टि अवश्य कर लें एवं उसकी पूर्ण जानकारी अवश्य ले ली

Indian BioEnergy प्राइवेट लिमिटेड बिहार ए ग्रुप ऑफ़ कंपनीज निम्नलिखित पदों पर योग्य व कर्मठ उम्मीदवारों के आवेदन पत्र आमंत्रित करता है

  • जिला प्रबंधक पदों की संख्या 20
  • विकास अधिकारी पदों की संख्या 30
  • सहायक विकास अधिकारी पदों की संख्या 60
  • नर्स पदों की संख्या 60
  • टीचर पदों की संख्या 60



शैक्षणिक योग्यता

जिला प्रबंधक के लिए शैक्षणिक योग्यता स्नाकोतर रहना चाहिए,  एवं विकास अधिकारी के लिए शैक्षणिक योग्यता स्नातक, पास एवं सहायक विकास अधिकारी के लिए इंटरमीडिएट पास होना आवश्यक है, नर्स के लिए 3 वर्ष का डिप्लोमा रहना चाहिए, एवं टीचर के लिए पीजी या B.Ed का अनुभव रहना चाहिए इन पदों के वेतनमान निम्नलिखित है

वेतनमान

  • जिला प्रबंधक के लिए वेतनमान ₹30000 प्रति महीना एवं
  • विकास अधिकारी के लिए ₹30000 प्रति महीना
  • सहायक विकास अधिकारी के लिए ₹18000
  • प्रति महीना नर्स के लिए ₹18000 एवं
  • टीचर के लिए ₹18000 प्रति महीना

ICDS Bihar Check Now

Q 1. What is biomass?

Ans.

Biomass is an organic material of recent origin that can be used as a source of energy. It generally includes crops and other plants, as well as agricultural, forest, sawdust, and agro-industrial waste.

Q 2. What is biomass power?

Ans.

The electricity that produced as a result of utilizing surplus biomass sources into energy considered biomass power. Biomass combusted in a boiler produces steam. This steam drives a turbine generator that produces electricity. This electricity will be fed into the high voltage transmission grid to be transported to end-users.

Q 3. Why produce power from biomass?

Ans.

Generating power through the use of biomass represents the cost-effective and cleanest way to provide renewable electricity in biomass potential regions with high levels of biomass resources and its processing activity. Furthermore, use of this resource helps become more energy independent, and the use of a locally derived fuel provides employment and direct economic benefit to local communities.

Q 4. What is the potential of power generation from biomass?

Ans.

The estimated power potential from surplus agro residues in the country is about 17,000 MW. In addition, about 5000 MW of power can be produced, if the sugar mills in the country switch over to modern techniques of cogeneration.

Q 5. Do biomass power generating units help combat global warming?

Ans.

Generating power through the use of biomass represents the cost-effective and cleanest way to provide renewable electricity in biomass potential regions with high levels of biomass resources and processing activity. Furthermore, the use of this resource helps become more energy independent, and the use of a locally derived fuel provides employment and direct economic benefit to local communities Indian BioEnergy.

Q 6. What are the economic benefits of biomass power generation facilities?

Ans.

Biomass power generating units produce a significant economic benefit to the area surrounding the plant. A 10 MW biomass power project can create approximately employment for 100 workers during the 18-month construction phase, 25 full-time workers employed in the operation of the facility, and 35 persons in the collection, processing, and transportation of biomass material.

Q 7. What are the types of biomass used in a biomass power generation facility?

Ans.

The principal source of biomass is rice husk, woody biomass such as Julie flora, casuarina, other agro residues such as stalks/cobs/shells, sugarcane trash, cotton stalks, mustard stalks, groundnut shells, etc.

Q 8. How long does it take to develop a biomass power project?

Ans.

If there are no issues in fuel collection, investors, and funds, then it is possible to develop a project in a fast track mode in 18 months period.

Q 9. What is the average estimated (i) capital cost, (ii) cost of electricity generation, and (iii) PLF for Biomass Power and bagasse Co-generation Project?

Ans.

The capital cost of installation of bagasse based co-generation projects is in the range of Rs. 4.5 to Rs. 5.0 Crore/MW depending upon technical, financial and operating parameters. Costs of generation are expected to vary from Rs. 3.25 to 3.75/kwh, depending upon the plant load factor, and interest on term loans. The PLF of bagasse cogen projects is about 45% – 55%. In the case of biomass power plants, the capital cost of installation are Rs.4.5 to 5.0 Crore/MW, depending upon boiler pressure and capacity, costs of generation around Rs. 3.50 to Rs. 4.00/kwh. The PLF of biomass power projects is about 70% – 75% Indian BioEnergy.

Q 10. Is EPC contract a better approach for implementing biomass projects?

Ans.

EPC approach is suitable when the project owner/developer/investor is not having core expertise in biomass project development. But, in general, the EPC contract is 10 to 20 % more expensive than separate procurement and management. The exact approach selected depends on several aspects of the project and it difficult to generalize.

BioEnergy